Gå til hovedindholdet Gå til undermenuen

Årets oplevelse: Sådan fungerer materialet om Uganda

Læs her om nogle af de spændende ting, du og dine elever kommer til at opleve på rejsen rundt i Uganda. Længere nede på siden får du et lyn-overblik over materialets dele – og den didaktiske idé bag.

Danidas nye undervisningsmateriale tager dig og dine elever med på en spændende og lærerig rejse til det lille østafrikanske land Uganda.

Gennem bøger, film, fotos, masser af faglige og kreative opgaver og madlavning oplever I mange sider af Ugandas kultur, dyreliv og historie – og I kommer helt tæt på dagligdagen og børnenes liv.

I menupunkterne kan du læse mere om, hvordan årets materiale fungerer, og hvad det rummer: Om bøgerne, opgaverne, web-aktiviteterne, kurser til lærere og selvfølgelig om årets projekt.

Over 1.000 skoler brugte U-landskalenderens materiale sidste år – og mere end ni ud af 10 lærere var glade for det. Hvert år laver vi et nyt materiale om et nyt land – og mange bruger det med deres elever år efter år.

Velkommen til Uganda!

Uganda ligger midt i Østafrika og kaldes også for ’Afrikas perle’ på grund af de grønne nationalparker, de flotte bjerge, søerne og det utrolige dyreliv. På mange måder er landet lidt af et eventyr at opleve.

Uganda var en britisk koloni, men blev selvstændigt i 1962. Derefter var landet i mange år plaget af borgerkrige, militærkup og økonomisk kaos. De fleste har f.eks. nok hørt om diktatoren Idi Amin, der regerede i 1970’erne. Men i dag er Uganda et ret fredeligt land og bliver også besøgt af mange turister.

Børneliv og bjerggorillaer

I årets materiale kommer I med til den vestligste del af Uganda ved foden af de frodige og dramatiske Rwenzori-bjerge, der strækker sig ned langs grænsen til Den Demokratiske Republik Congo.

I besøger familier og børn, der bor i ude de små landsbysamfund på bjergskråningerne. Her lever folk med en stærk natur og de store dyr helt tæt på i hverdagen.

I kommer med i skole, på markedet og helt ind i hjemmene, hvor familierne lever af matoke (grønne madbananer), og hvad de kan dyrke af urter og grøntsager i køkkenhaverne. I oplever også husdyrene, hvad børnene leger, hvordan man dyrker kaffe og vanilje og meget mere.

I skal også med på opdagelse i Ugandas nationalparker og opleve dyrelivet. Blandt andet møder eleverne verdens sidste bjerggorillaer, som lever i den samme grænseregion.

Kampala – på godt og ondt

Ugandas hovedstad hedder Kampala – en moderne afrikansk metropol med masser af trafik, forretningsliv og kontraster.

I får et godt indtryk af byen og besøger børnene i en moderne middelklasse-familie.

I kommer også med ind i byens fattige slumområder og ser, hvordan folk får hverdagen til at hænge sammen her. I besøger blandt andet et slumprojekt, hvor unge har besluttet sig for at blive selvforsynende og dyrker urter og grøntsager på overraskende måder. I møder også et projekt, hvor børn og unge lærer at spille på trompet, basun og andre blæseinstrumenter midt inde i slummen.

Det består materialet af:

  • Elevbogen med Anne Sofie Hammers spændende fortælling 'Biira og Leoparden', læs let-eventyr og masser af faktastof i små bidder.
  • Lærervejledning med al baggrund til læreren om årets land samt tips og vejledning til hele materialet.
  • Masser af opgaver til en hel række fag – nemme at gå til og differentieret efter klassetrin.
  • Website til eleverne med research, børnemøder og kreativ produktion.
  • Grydeklare forløb, som du selv kan tilpasse.
  • Mange film fra både DR, Danida og WWF Verdensnaturfonden.
  • Oplevelsesside om årets støtte-projekt i børnehøjde.
  • Kurser til lærere – en mulighed for ekstra inspiration.

Læs mere om det hele i menuen her på hjemmesiden.

Klassetrin og fag:

Materialet er rettet mod 1.-5. klasse – og primært til Dansk, Natur/teknologi og Billedkunst. Men der er også fagopgaver til Håndværk og design, Madkundskab og Matematik. Samtidig arbejder eleverne fagligt med bevægelse og med IT-produktion i skræddersyede værktøjer.

Der er niveau-differentiering i de fleste aktiviteter. Derfor bruger stadig flere lærere også materialet i 0. klasse og 6. klasse.

Grundideen bag materialet:

Engagement og høj faglighed

Grundideen bag materialet er, at eleverne får globalt udsyn og samtidig arbejder med faglige kernemål. Enten i et enkelt fag eller tværfagligt i en hel række fag. Enten som fagperiode eller som en eller flere hele emneuger. Alt i materialet er opdelt i fagmoduler og enkelt-opgaver, der er gennemarbejdede og lige til at bruge.

Samtidig er det gjort sjovt og engagerende: Eleverne mærker glæden ved at fordybe sig i et farverigt og varieret tema – og ved at arbejde på mange forskellige måder. Meldingen fra mange hundrede skoler er, at eleverne går op i arbejdet med liv og sjæl, og at de hvert år glæder sig til årets nye tema.

For eleverne bliver det et kulturmøde, hvor de også møder sig selv. De får et indblik i børneliv og naturfænomener i et fremmed land – og de reflekterer over deres egen hverdag i et nyt lys. De støder også på årets tema i DR’s udsendelser, på pap-julekalenderen og i andre af U-landskalenderens aktiviteter.

Materialet er udviklet med fagkonsulenter, og det er nemt at bruge og tilpasse til klassens behov. Ved at se på materialet fra 2023 får du en idé om, hvordan det nye for 2024 vil fungere.

Didaktisk tilgang

Både elevernes faglige færdigheder og deres kreativitet sættes i spil med varierede opgavetyper. Bl.a. litteraturfaglige opgaver, naturfaglige eksperimenter, kreative aktiviteter, lege – og arbejde med hjemmesidens web-værktøjer. Her kan de lave flotte fotohistorier – eller deres egen interaktive lågekalender om årets land, som de f.eks. kan sende til forældrene.

Der er en klar rød tråd gennem materialet: Eleverne bruger hele tiden aktivt den viden, de får undervejs fra fortællinger, film, billedserier, faktastof og opgaver. Alt er samstemt, og de får altid præcis det for hånden, de skal bruge lige nu. Det gør det nemt og overskueligt at arbejde med.

Arbejdsformen motiverer eleverne til at reflektere, stille spørgsmål og formidle stoffet. De kommer til at arbejde bredt med Det 21. århundredes kompetencer – i scenariebaserede og fagligt stilladserende processer.

Også godt til specialelever på mellemtrinnet og til tosprogede

Mange lærere bruger også materialet til specialelever på mellemtrinnet. Desuden fortæller nogle lærere om, at tosprogede elever bliver motiverede af, at der er elementer i historierne og materialet, som ligner ting, de har hørt om eller oplevet i familiens oprindelsesland.

  • ”Som specialskole er dette materiale en guldgrube. Vi har været utroligt glade for at bruge det, og efter to ugers arbejde havde vi fremlæggelser på en skolelørdag for forældre – alle elever viste fotobøger på Smartboard via deres iPads, og det var utroligt vigtigt for os.”
  • ”Tak for et meget rigt og gennemarbejdet materiale. Jeg arbejder på en specialskole, og især de mange film og billeder understøttede rigtig godt læsearbejdet med bogen.”
  • ”Jeg har gennem flere år arbejdet med materialet i vores specialklasserække. Eleverne er glade for det. De har generelle indlæringsvanskeligheder, hvor nogle hverken kan læse eller skrive. Her er materialet helt fantastisk.”
  • ”Undervisningsmaterialet er fortrinligt til specialklasser - de får en masse viden om et andet land og kan identificere sig med børnene og sammenligne med deres egen hverdag.”
  • ”Jeg har brugt materialet i en specialklasse. Her har filmenes høje klasse samt elevbogens flotte design med en spændende historie propfyldt med viden været af afgørende betydning for elevernes udbytte.”
  • ”Godt til mellemtrins-specialelever – de får en masse ud af materialets opbygning. Også det elektroniske materiale er godt. Det har de også brugt i fritiden hjemme.”

Fagoplysninger

Klassetrin: 1.-5. klasse

Fag: Dansk, Natur/teknologi, Matematik og praktisk-kreative fag.

Periode: Til korte eller lange fagforløb. Eller en eller flere emneuger. Fuld fleksibilitet, forløbene kan nemt skaleres.

Opgaver: Mange og varierede opgaver – også eksperimenter, formidling og læsetræning. Alle understøtter vigtige fagmål.

Det får du med et gratis PDF-klassesæt

  • Elevbogen som PDF
  • Lærervejledningen som PDF
  • Fuld adgang til web-univers med alle opgaver, web-værktøjer til elevproduktion, iPad-app, film, lydbøger, læsestøtte og lærermaterialer.

Vær med gratis: Plant et træ!

I år kan I gratis være med til at hjælpe naturen både i Danmark og i Uganda. I kan deltage med så mange klasser, I vil. Men I skal tilmelde jer nu - det er først til mølle.

Hver klasse får helt gratis leveret et hjemmehørende træ til skolen fra WWF og VELUX Gruppen. Det skal I plante. Og for hvert træ planter WWF og VELUX 10 træer i Uganda. Klassen får også et fint diplom.

Info og tilmelding her

Del på Facebook